Z dietą przez jesienny czas

Dieta na jesień to świetny pomysł. Pomoże utrzymać efekty wiosenno-letniego odchudzania w imię wciśnięcia się w wymarzone bikini. Będzie również sposobem na utrzymanie dobrego samopoczucia w trakcie niestety coraz chłodniejszych i ciemniejszych dni. Choć dieta kojarzona jest głównie w ciepłymi miesiącami, kiedy siłą rzeczy kilogramów nie ukryje się po grubymi ubraniami, to jednak warto ją utrzymać również wówczas, gdy trzeba pożegnać się z sandałami czy zwiewnymi t-shirtami. Jest wiele sposobów, aby jesienią nie tyć na potęgę. Wbrew pozorom wcale nie trzeba głodować. Kiedy robi się chłodniej i ciemniej, aktywność fizyczna również zostaje ograniczona. Warto jednak zadbać przynajmniej o regularne spacery. Najlepiej jednak ułożyć sobie swój osobisty plan treningowy i konsekwentnie go realizować. Wówczas nawet dodatkowy kawałek ciasta nie będzie zgubny. Jeżeli już jesteśmy przy jedzeniu, to mimo wszystko dobrze jest się kontrolować. A zatem jeść kilka, ale niewielkich posiłków dziennie. Nie przesadzać ze słodyczami, a najlepiej te kupne całkiem usunąć ze swojego jadłospisu. Chęć na słodkości wynika raczej z przyzwolenia, jakie ludzie sami sobie dają, a nie z potrzeb organizmu. Warto nad takimi słabościami panować, ale kostka gorzkiej czekolady nie będzie wielkim grzechem. Znacznie lepszym źródłem cukru, który dostarczy energii pozostają owoce. W chłodniejsze miesiące tych typowo polskich i świeżych jest mniej. Zawsze jednak można skusić się na coś w egzotycznym wydaniu. Przy okazji wizyty w warzywniaku nie można zapominać o warzywach. To właśnie dzięki nim udaje się dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Poza tym jako źródło błonnika ograniczają one apetyt.


Leave a Reply