Dieta zdrowa bo kolorowa

Latem niemal na wyciągnięcie ręki mamy całe mnóstwo świeżych owoców i warzyw. Zdaniem lekarzy i dietetyków powinniśmy jak najlepiej wykorzystać ten okres i dostarczyć organizmowi solidnej dawki wartościowych składników, których w naturalnych produktach jest pod dostatkiem. Spożywając każdego dnia owoce i warzywa uzupełnimy niedobór witamin i minerałów. Dzięki temu staniemy się bardziej odporni na atak wirusów, z którymi prawdopodobnie przyjdzie nam się zmierzyć jesienią i zimą. Dieta obfitująca w kolorowe owoce i warzywa da nam jeszcze więcej korzyści. Możemy liczyć między innymi na spowolnienie procesów starzenia, utratę zbędnych kilogramów czy ochronę przed poważnymi chorobami.

Warzywa i owoce mają różne właściwości zdrowotne. Decydują o nich w dużym stopniu organiczne związki, taki jak chlorofil, antocyjany czy karotenoidy, dzięki którym dary natury mają tak wyraziste zabarwienie. Chcąc odżywiać się zdrowo, warto wiedzieć, w czym może pomóc nam uzupełnienie diety w owoce i warzywa o określonym kolorze.

Intensywna zieleń owoców czy warzyw wskazuje na to, że zawierają one duże ilości chlorofilu. Ten związek ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. Proces ten przebiega jeszcze szybciej w obecności błonnika, którego również zwłaszcza w zielonych warzywach nie brakuje. Dlatego właśnie stanowią one niezbędny element diety osób odchudzających się. Dostarczają znikomych ilości kalorii, więc można zjadać je bez ograniczeń. Uzupełniają też jadłospis w kwas foliowy, magnez i żelazo. Zielone warzywa takie jak jarmuż, szpinak, brokuły czy sałata powinny na stałe zagościć na talerzach osób zmagających się z anemią. Najwięcej korzyści daje spożywanie ich na surowo, bo w trakcie gotowania tracą duże ilości tego, co w nich najcenniejsze. Zdrowe są również zielone owoce, na przykład bogate w witaminę C kiwi czy winogrona. Gdy brakuje nam pomysłów na smaczne dania z zieleniną w składzie, możemy zdecydować się na zupę krem, koktajl czy sałatkę, sięgając za każdym razem po inny zestaw składników. W ten sposób zdrowe odżywianie nigdy nam się nie znudzi.

Inne związki organiczne, których regularne spożywanie może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych, to antocyjany. Duże ich ilości znajdują się w czerwonych lub fioletowych owocach i warzywach. Spożywając często pomidory, bakłażany czy truskawki dostarczamy organizmowi dużej dawki związków, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Mają one zbawienny wpływ na pracę układu krwionośnego. Jak najczęściej powinny gościć w jadłospisie osób mających problemy ze wzrokiem czy żyjących w przewlekłym stresie. Antocyjany posiadają zdolność zapobiegania wielu chorobom. Aby w pełni wykorzystać ich cenne właściwości, powinniśmy jadać czerwone owoce i warzywa w postaci surowej. Potrawę możemy też doprawić sokiem z cytryny. Pod wpływem wysokiej temperatury oraz tlenu antocyjany tracą swoją moc. Duże ilości tych cennych związków znajdziemy w arbuzach, ciemnych winogronach, porzeczkach, jagodach, a także w pomidorach i czerwonej papryce. Latem, gdy mamy dostęp do świeżych produktów, możemy przygotowywać smaczne sałatki. Zimą z kolei warto korzystać z mrożonek. Arbuz dobrze komponuje się z serem feta, a z pomidorów przyrządzimy na przykład gazpacho.

Dbając o zdrową dietę, nie możemy zapomnieć o żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach. Za ich barwę odpowiadają karotenoidy. Najwięcej ich znajduje się w marchewce, brzoskwiniach, morelach, dyni oraz żółtej papryce i pomidorach. Warto spożywać je cały rok, a szczególnie latem, bo karotenoidy chronią skórę przed szkodliwy wpływem słońca. Poza tym zapobiegają chorobom oczu i zwiększają odporność organizmu na infekcje. Przygotowując dania w odcieniu żółtym i pomarańczowym, powinniśmy pamiętać o dodaniu łyżki oliwy, jogurtu lub masła. Tłuszcz jest potrzebny do tego, by organizm w pełni wykorzystał wszystkie cenne składniki zawarte w owocach i warzywach o tym zabarwieniu. Z marchewki lub dyni możemy przygotować zupy, sałatki, a nawet desery. Z kolei brzoskwinie czy morele najlepiej smakują na surowo.

Gdy planujemy posiłek z dodatkiem kolorowych warzyw i owoców, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. W sklepie warto omijać produkty zapakowane lub gotowe do spożycia sałatki, bo więcej niż pewne, że zawierają konserwanty. Za przygotowanie surówki najlepiej jest zabrać się krótko przed jedzeniem, aby nie dopuścić do dużych strat witamin. Warzywa zachowają więcej wartościowych składników, gdy tradycyjne gotowanie zastąpimy gotowaniem na parze. Lepiej też unikać wielokrotnego odgrzewania dań warzywnych.


Leave a Reply